Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Panierowane polędwiczki z kurczaka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewelcia




Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 13:57, 22 Mar 2010    Temat postu: Panierowane polędwiczki z kurczaka

Marynata na polędwiczki: maślanka, tymianek, liść laurowy, papryka słodka lub ostra, i coś jeszcze było - jakaś przyprawa, ale nie pamiętam.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nasz polędwiczki (ale myślę że równie dobrze mogą to być piersi z kurczaka) na godzinę do lodówki.

Następnie przygotowujemy panierkę, którą będą pokruszone wałkiem do ciasta płatki śniadaniowe - najwzyklejsze kukurydziane płatki.

Zmaryowane mięso obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy na blasze od piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 15 min.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olcia




Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:44, 22 Mar 2010    Temat postu:

Ewelcia chyba do marynaty dodany był jeszcze czosnek, i chyba pieczemy w 200 stopniach 15 minut. Smile)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mashi




Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:15, 23 Mar 2010    Temat postu:

Jak ktoś ma to niech poda przepis na sos do tych polędwiczek, bo akurat opuściłam jego przygotowanie. A i jeszcze na tą sałatke i sos do niej. Wiem tylko że była w niej czerwona posiekana cebula, papryka i kapusta, ale sosu nie pamiętam. Byłabym wdzięczna za pomoc.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaja4




Dołączył: 23 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BIELAWA

PostWysłany: Śro 10:32, 24 Mar 2010    Temat postu: składniki do sosów

mam tylko składniki na sos do sałatki i do polędwiczek, nie pamiętam porcji
sałatka:maślanka; chuda,kwaśna śmietana; ocet ryżowy
polędwiczki:majonez light; kapary; maślanka; korniszony; odrobina wody; sok z cytryny oraz natka pietruszki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oili




Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 10:41, 25 Mar 2010    Temat postu:

Wczoraj wpadłam na ten program przez przypadek i właśnie był ten przepis. Strasznie mi się spodobał, dlatego dziś sama próbuje go zrobić, mam nadzieje, że wyjdzie również apetyczny jak w programie.
A ile ten przepis miał kcal ktoś pamięta?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Efe1980




Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: POMORZE

PostWysłany: Pią 8:23, 26 Mar 2010    Temat postu:

Sos do kurczaka:
majonez light
kapary
maślanka
...........(tu siebie nie mogę rozczytać)
sok z cytryny
natka pietruszki
woda

i kurczak z sałatką i sosem ma 500kcal


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pysia




Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:09, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Ja przesadziłam z tymiankiem w marynacie (nie pamiętałam proporcji z przepisu)dlatego polędwiczki miały taki dziwny aromat, następnym razem jak będę je robić to po prostu poeksperymentuję bardziej z przyprawami:P

Do pokruszonych płatków możnaby dodać prażonej cebulki, na pewno smak byłby bardziej wyrazisty, no ale i danie bardziej kaloryczne. co myślicie o takiej modyfikacji?Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Klops




Dołączył: 27 Mar 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:22, 08 Kwi 2010    Temat postu: link do odcinka

[link widoczny dla zalogowanych] Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zona




Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:12, 14 Kwi 2010    Temat postu:

Chrupiący kurczak w panierce z sosem tatarskim + salatka Coleslaw

Porcja dla 4 osób
Kalorie w porcji: 519
+ porcja sosu: 27


Do kurczaka:
2 zesmażone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 liść laurowy
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 szklanki maślanki
12 porcji polęwiczek z kurczaka
1,5 szklanki płatków kukurydzianych, rozdrobnionych
Olej w spray’u do smażenia I gotowania

Do sosu taraskiego:
1,5 łyżki niskotłuszczowej śmietanki
1 łyżka maślanki
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kaparów
1 łyżka posiekanego korniszona
1 łyżka wody

Do sałatki Coleslaw:
1/3 kilograma kapusty (może być mix)
1 sztuka czerwonej papryki
2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka chudej śmietanki kremowej
1 łyżka maślanki
1 łyżka czerwonego octu winnego
2–3 krople ostrego sosu (pieprzowego???) – może tabasco?
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
8 pomidorków cherry – do przystrojenia.

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozłożyć papier do pieczenia (z folia aluminiową???), spryskać sprayem do pieczenia. Odstawić na bok.

2. Do kurczaka: W średnim naczyniu wymieszać czosnek, przyprawy i maślankę. Zamarynować w tym kurczaka. Przykryć I zostawić w lodówce na ok. 1 h..

3. Do sałatki coleslaw: In a large bowl, combine the cabbage slaw mix, bell pepper, onion and shredded herbs. In a separate smaller bowl, whisk together the sour cream, buttermilk, vinegar, hot pepper sauce, salt and pepper. Pour the dressing over the vegetables and toss to coat.

4. Do sosu tatarskiego: Zmieszaj wszystko razem w osobnej małej salaterce.

5. Płatki, nieco rozdrobnione rozsyp na płaskim talerzu. Wyjmij kurczaka z marynaty. Obtocz każdy kawałek kurczaka ze wszystkich stron w płatkach, posypuj go i wklepuj płatki – obiema rękoma. Umieść na blasze i folii do pieczenia, tak by się nie stykały. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut aż całość będzie chrupka.

6. Serwuj – dzieląc sałatkę na 4 porcje i dodając po 3 kawałki kurczaka, ustawiając je w ładny kopczyk. Polej odrobiną sosu. Można udekorować talerz świeżymi ziołami i pomidorkami cherry.


Zrobiłam ten przepis i mięsko jest bardzo smaczne. marynata nadaje mu rzeczywiscie taki bardzo delikatny posmak, a wierzch jest chrupki. Niestety - nie miałam polędwiczek, wiec zapanierowałam udka. Efekt: musiałam przetrzymac w piekarniku jakieś 22 minuty, zamiast 15, ale i tak w 200 stopniach panierka zaczęła się rumienć na czarno Wink juz po pierwszych pięciu. Moja rada: zacząć od nieco mniejszej temperatury i podkręcić tylko na koniec pieczenia.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zona dnia Pią 14:44, 16 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
FK




Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:04, 25 Maj 2010    Temat postu:

Zrobiłam dzisiaj te polędwiczki. Mięsko pyyyszka, mimo, że nie lubię kaparów, nie przeszkadzały w tym sosie, wszystko do siebie pasowało.

Ale surówka jakaś taka bez smaku mi wyszła Sad A wam?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
diamond




Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:42, 08 Mar 2011    Temat postu:

a na jak duża blachę wyłożyłyście dania? :>

Dzięki za przepis Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oliVia12




Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:38, 25 Lis 2013    Temat postu:

ja użyłam dość dużej, ale porcje też były niemałeWink niedawno kupiłam, nie była najtańsza ale polecam [link widoczny dla zalogowanych] żeliwna, trwała, mam nadzieję że będzie mi długo służyć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin