Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lasange ze szpinakiem i grzybami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ojeek




Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:40, 19 Kwi 2010    Temat postu: Lasange ze szpinakiem i grzybami

Robiłam tłumaczem google ale część poprawiłam żeby w miarę dało się zrozumieć o co chodzi.



2 łyżki oliwy z oliwek
1 1 / 2 cremini funtów i / lub grzybów shiitake, w plasterkach (ja biorę pieczarki)
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól koszerna
1 15-uncji (1 uncja = 28 gram) pojemnika częściowo odtłuszczone ricotta (ser przypominający twaróg, zrobiony między innymi z koziego mleka)
3 / 4 szklanki chudego mleka
2 jajka, lekko roztrzepane
3 filiżanki rozdrobnionych, częściowo odtłuszczonego sera mozzarella, podzielone równo
3 / 4 szklanki tartego parmezanu
1 10-uncji polu mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożone i odsączone
1 / 3 szklanki posiekanej świeżej bazylii, plus więcej do dekoracji
1 łyżeczka suszonego oregano
Świeżo zmielony czarny pieprz
5 sosie pomidorowym kubki
12 arkuszy nie gotować makaron lasagne

1. Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni C.

2. Ciepła oliwy z oliwek w dużej patelni na ciepło średnio-zaawansowanych. Dodać grzyby i tymianek i posolić. Gotować do zmiękczona, około 10 do 12 minut.

3. W średniej misce, połączyć ricotta, mleka, jaj i wymieszać. Dodać 1 szklankę mozzarella, parmezan szpinaku, bazylii i oregano, doprawić solą i pieprzem i wymieszać do włączenia.

4. rozsmarować 1 szklanka sosu pomidorowego na dnie patelni 9-x-13-x-2-calowy. Warstwy 4 arkusze lasagne na górze, lekko zachodzące na siebie. rozsmarować połowę mieszanki ricotta na makaron, i obejmować o połowę mieszanki grzybów. Top z 1 1 / 2 szklanki sosu pomidorowego. Powtórzyć z 4 arkuszy makaronu lasagne, pozostałe mieszaniny ricotta, pieczarki i pozostałe 1 1 / 2 szklanki sosu pomidorowego. Okładka z pozostałych 4 arkuszy lasagna, pozostałe filiżanki sosu pomidorowego i sera mozzarella pozostałych.

5. Lekko płaszcz arkusz folii aluminiowej i pokrycie niegotowane lasagna,. Piec , około 45 minut. Usuń z folii lasagna i wzrost temperatury w piecu do 230 stopni. Gotować do brązów sera, około 12 minut. Usuń z piekarnika i pozostawić na 15 minut przed cięciem. Podawaj na ciepło i udekorować bazylią.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ojeek




Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:22, 19 Kwi 2010    Temat postu:

zaraz po tym jak wstawiłam tutaj przepis, poszłam do kuchni gotować ;D

i powiem szczerze: PRZEPYSZNE!!!
nie spodziewałam się po szpinaku i grzybach takiego cuda.

Ważne jest żeby po tych 45 min - odkryć folię - wtedy ser się "nadmucha" i
przysmaży- nosz po prostu nie do opisania jakie dobre Smile

nie miałam w domu tego twarogowego sera- wzięłam zwykły
(starłam na malutkich oczkach)- około 3/4 szk.- wiem ze moja lasannge
ma przez to więcej kalorii ale smak który udało mi się wyczarować na pewno powtórzę nie jeden raz

POLECAM!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oliVia12




Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:14, 23 Mar 2015    Temat postu:

Uwielbiam tradycyjne lasagne- które niestety jest bombą kalorycznąSad Ja do tej pory eksperymentowałam i robiłam lasagne z karczochem, tutaj możesz znaleźć przepis [link widoczny dla zalogowanych] Na tej stronie są bardzo fajne przepisy kulinarne, często z nim korzystam.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez oliVia12 dnia Wto 11:06, 24 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin