Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CHINSZCZYZNA Z RYZEM Z JAJKIEM

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jamelia




Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dublin

PostWysłany: Pon 0:02, 26 Paź 2009    Temat postu: CHINSZCZYZNA Z RYZEM Z JAJKIEM

zapamietalam tylko niektore skladniki

OLEJ SEZAMOWY,
SOYA SOS,
SLODKI SOSO CHILI,
IMBIR,
KOLENDRA,
NA KONIEC DAWALY SEZAM

Ryz wymieszaly z jajkiem.Wbijaly jajko i czekaly az delikatnie sie zetnie na patelni a potem mieszaly juz ugotowany ryz.Ryz wrzucaly na wrzaca wode.

Mysle, ze warzywka to standardowo, papryka, cebula itd...

DOPISUJCIE JAK PAMIETACIE !!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sisa




Dołączył: 07 Lis 2009
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:25, 07 Lis 2009    Temat postu: Ryż po kantońsku

Witam,
Właśnie przyrządzałam RYŻ PO KANTOŃSKU i jest rzeczywiście pyszny:)
Składniki:
ryż
pierś z kurczaka (+ew. krewetki)
warzywa (ja wzięłam czerwoną paprykę, zieloną fasolę, cebula dymkę)
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
1 jajko
sos: po łyżce oleju sezamowego (ew. oliwa z oliwek), sosu sojowego i słodkiego sosu chili
sezam
świeża kolendra (ja dodałam natkę pietruszki)

1. Ryż gotujemy w dużej ilości wody (ca. 14 min.), odcedzamy, odstawiamy.
2. Na łyżce oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę (+ ew. krewetki). Odlewamy olej, odstawiamy.
3. Warzywa, przecisnięty ząbek czosnku, utarty kawałek imbiru smażymy bez tłuszczu z niewielką ilością wody kilka minut (najlepiej nadaje się do tego wok, ale na zwykłej patelni też da radę tylko trzeba pilnować żeby się nie przypaliło). Warzywa będą chrupkie i bez tłuszczu!
4. Jeśli nie mamy woka omlet smażymy na oddzielnej patelni na bardzo niewielkiej ilości tłuszcu i rozrywamy go widelcem.
5. Przygotowujemy sos z podanych składników.
6. W woku (lub w dużym garnku) mieszamy: ryż, kurczak (+ew. krewetki), warzywa, kawałki omletu, sos, pokrojoną kolendrę (ew. pietruszkę) + garść sezamu.

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
robaczek41




Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 14:31, 08 Lis 2009    Temat postu:

mam przepis. z angielskiej strony, tlumaczylam, moze nieudolnie Wink

* 200 g czystego ryżu długoziarnistego basmati (płukanego)
* 2 łyżki stołowe słodko-ostrego sosu chili
* 2 łyżki stołowe sosu sojowego light
* 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
* 1 i 1 / 2 łyżki stołowej nasion sezamowych
* 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
* 1 pierś kurczaka hodowanego w naturalnych warunkach,pociąć na 2 cm kostki
* 130 g surowych obranych kreweteki królewskich
* 50 gram groszku cukrowego przekrojonego na pół
* 1 / 2 czerwona papryka, pokrojony
* 3 dymki, pokrojone
* 1 duży ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
* 20 g gałki świeżego imbiru, obranego i startego
* 2 duże jaja wiejskie(i tutaj mam problem, chyba trzeba je tam wbic do tego wszystkiego)
* 2 garście kolendry z grubsza posiekane


1. Duży rondel z wodą, dodać ryż basmati, pomieszać i niech sie gotuje

2. gdy ryż będzie przygotował się do bulgotania i parowanie, będzie wtedy wyglądał jak tańczący na wodzie. .minutnik powinien być uruchomiony i ryż zagotuje się w ciagu osmiu minut (od momentu wrzenia) albo do momentu gdy bedzie al dente (czyli lekko twardy) [mialam tu problem ze zrozumieniem, wydaje mi sie, ze ryz powinnien byc raczej al dente- gdy bedzie zbyt miekki, to sie sklei i z jedzenia zrobi sie bryla]

3. po ugotowaniu wsypać ryż do durszlaka, zasłonić ręcznikiem kuchennym i pozwolić (ręcznikowi) przez przez pięć minut wchłonąć jakąkolwiek dodatkową wodę


4.w miedzyczasie wymieszać słodko-ostry sos chili razem z sosem sojowym i olejem sezamowym i odłożyc na bok.

5. rozgrzać wok, aż będzie dymić. wsypać nasiona sezamowe na 30 sekund do czasu gdy się podrumienią, wtedy je wyciągnać z woka na miskę (chodzi o zrumienienie ich).

6. Dodaj olej i pokręć wokiem, aż cały olej pokryje dno woka Podgrzewaj w woku kurczaka (nadal na mocnym ogniu, mieszajac raz na jakis czas zeby sie rownomiernie przypiekl) przez jedną minutę . potem dodaj krewetki i smaz przez 1 minute i 30 sekund. Usuń wszystko z woka i umieść w innym sicie (aby olej mógł odpłynąć i kurczak z krewetkami posiadali go jak najmniej).

7. do woka wsadz groch cukrowy i czerwoną paprykę z dwoma łyżkami stołowymi wody, i znow na mocnym ogniu smaz to wszystko przez 1:30 minuty (najlepiej robic to z pokrywką do woka, jesli posiadasz)

8. dodaj ryż basmati, dymkę, czosnek i imbir znow smaz na tym samym mocnym ogniu przez dwie minuty.

9. Przenieś ryż do boku woka i wsyp jajko na patelnie. Jajko powinno być w jednym miejscu., wiec nie mieszaj tego zbyt szybko. po chwili (30 sekund),gdy jajko troche sie zetnie, wymieszaj je z ryzem i resztą.

10. gdy zaczniesz mieszac jajko z ryżem dodaj kawałki kurcza, krewetki, 2/3 kolendry, sos i nasiona sezamowych.

11. przewracaj mieszankę bardzo dokładnie, by wszystko dobrze sie pogryzło i podawaćjnatychmiast po przyrządzeniu. Posyp pozostałą kolendrą.


WSKAZOWKA SALLY


warto wydać pieniądze na czysty ryż długoziarnisty basmati, ponieważ często jest w nim mniej połamanych ziaren, co oznacza, ze jest tam mniej skrobi. wiec gdy gotujesz ten ryz, ziarna są mniej podatne na sklejenie sie. Jeśli wtedy namoczysz ryż przez co najmniej 20 minut przed gotowaniem, czas gotowania tego ryzu bedzie zredukowany do około dwóch minut i ryż będzie lżejszy i bardziej puszysty.

ODE MNIE:
nie studiuję filologi angielskiej, ani nie jestem tłumaczem wiec wybaczcie tłumaczenie. starałam się to wszystko jak najlpeiej wytlumaczyc i napisac,by bylo czytelne i zrozumiale. mam nadzieje ze mi sie udalo.

PS. jutro dorzuce skad bralam i gdzie obejrzec filmik. pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Dania główne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin