Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SZARLOTKA

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jamelia




Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dublin

PostWysłany: Pon 0:10, 26 Paź 2009    Temat postu: SZARLOTKA

skladniki:

maka,
maslo,
platki owsiane,
jablka,
cynamon,
jakies przyprawy niepamietam jakie Sad

Make i malo mieszkamy.Jablka obieramy i kroimy na plastry smazymy dodajemy przyprawy ja widzialam, ze chyba papryke slodka dawala i cynamon reszte niepamietam.Jak juz podsmarzymy jablka wkladamy do balszki.Zalewamy masa z maki i masla posypujac platkami owsianymi.Wrzucamy do piekarnika na srodek, zeby sie nie przypalilo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angiee




Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Raszyn/Jaworowa

PostWysłany: Wto 15:38, 27 Paź 2009    Temat postu:

ja mam tak:

składniki:
mąka,
masło,
platki owsiane,
jabłka,
cynamon,
fruktoza
cukier
skórka pomarańczowa
Calvados (winiak francuski na bazie jabłek)

-CIASTO: mąkę połączyć z masłem, najlepiej paluchami Smile dodać cukier, płatki owsiane

- JABŁKA : jabłka obrane i pokrojone w ósemki wrzucić na patelnię głęboką, smażymy, dodajemy fruktozę zamiast cukru, cynamon, startą skórkę pomarańczową ( to pewnie to co myslałaś że to czerwona papryka Smile bo nic innego w podobnym kolorze nie było dodawane Smile ), calvados, i coś co nazwali bez sensu "mieszanką przypraw"

- włożyć na blaszkę, i posypać ( bo to raczej sucha konsystencja) ciastem.

- KREM DO POLANIA: nasionka z laski wanilii wrzucić do miseczki i wymieszać ze śmietaną. łyżeczka cukru i Calvados. wymieszać.

krem położyć na upieczone ciacho Smile

the end


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jamelia




Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dublin

PostWysłany: Wto 18:08, 27 Paź 2009    Temat postu:

super! dzieki, ze mnie uratowlas Smile bede niedlugo robic to ciasto, bo sama jestem ciekawa czy dobre Smile

mieszanka przypraw- nie lubie jak one cos nazywaja a potem Question siedzisz i myslisz kurcze co to za przyprawy !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hepor




Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Wto 13:51, 06 Kwi 2010    Temat postu:

Wszystko fajnie, ale żeby zrobić to ciasto, to chyba trzeba znać proporcje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zona




Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 10:39, 07 Kwi 2010    Temat postu:

Nadzienie
• 700g/ok. 4-5 jabłek, obranych, bez środków, posiekanych
• 50gfruktozy
• 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw do szarlotki
• 1 łyżeczka cynamonu
• Sok i skórkę z 1 pomarańczy
• Odrobinę clavadosu, brandy lub jabłecznika (można, nie trzeba)
Ciasto
• 100g mąki (rzowej lub innej pełnoziarnistej)
• 85g masła, bardzo zimnego, pociętego w kawałki
• 3 łyżki stołowe fruktozy
• 50g całych płatków owsianych
Creme fraiche - waniliowy
• 300g crème fraiche o zawartości 4 proc. tłuszczu
• 1 laska wanilii – same ziarenka
• 1 łyżeczka fruktozy(mozna, nie trzeba)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin