Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTO CZEKOLADOWE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jamelia




Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dublin

PostWysłany: Wto 18:12, 27 Paź 2009    Temat postu: CIASTO CZEKOLADOWE

SKLADNIKI:

zmielone migdaly,
proszek do pieczenia,
maka,
syrop klonowy,
miod,
1 jajko,
czekolada gorzka

nie znam proporcji, bo nie podaly
wszystko zmiksowac

dodac mocna kawe i olej slonecznikowy Smile

sekretny skladnik to BURAK !!! zetrzec i dodac do masy piec w 140 stopniach Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kama.garbi




Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:30, 30 Paź 2009    Temat postu: Czekoladowo-bura czane ciasto

* 250g dobrej jakości gorzkiej czekolady
* 3 średnie jajka (hodowla ekologiczna)
* 250g jasnego cukru Muscovado
* 1 laska wanilii
* 2 łyżki syropu klonowego
* 2 łyżki jasnego miodu
* 40g mąki z proszkiem do pieczenia
* 40g mąki tortowej
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/4 łyżeczki sól
* 25 g kakao w proszku
* 50g zmielonych migdałów
* 250g surowych buraków, obranych i drobno startych
* 100ml mocnej czarnej kawy
* 30 ml oleju słonecznikowego
Polewa

• 150g dobrej jakości gorzkiej czekolady
• 3 łyżki mocnej czarnej kawy
• 1 łyżeczka esencji wanilii
• 3 łyżki jasnego miodu
Rozgrzej piekarnik do 160°C (140°C termoobieg). Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą ręcznika kuchennego usunąć z buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do tortownicy. Piec w piekarniku na środkowej półce 1 godziny 30 minut. Po tym czasie, owinąć ciasto folią i piec przez kolejne 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Roztopić czekoladę w kąpieli parowej, dodać kawę i esencje wanilii, dodać miodu i wymieszać aż masa będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Rozprowadzić polewę na całym cieście. Dekorować według uznania.


Post został pochwalony 2 razy

Ostatnio zmieniony przez kama.garbi dnia Pią 21:34, 30 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marta29




Dołączył: 09 Lip 2014
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 10:50, 19 Sty 2015    Temat postu:

Uwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego wypróbuję ten przepis, mam nadzieję, że wszystko mi się uda. Zaskoczył mnie w tym przepisie burak, nigdy nie spotkałam się z dodawaniem go do deserów, ale spróbuję Wink. Jedynie polewę zmienię na nieco inną, mianowicie na tę z tego przepisu - [link widoczny dla zalogowanych]. Lubię polewy z orzechami, dlatego spróbuję ją połączyć z ciastem czekoladowym - myślę, że będzie się to ze sobą dobrze komponować Wink.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez marta29 dnia Pon 10:50, 19 Sty 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oliVia12




Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 7:25, 13 Kwi 2015    Temat postu:

Upiekłam wczoraj ten placek z ciekawości i wyszedł bardzo smaczny. Podałam go na deser z kawą. Wczoraj testowałam również nową odmianę kawy. Zakupiłam Lavazza Qualita Oro 1 kg [link widoczny dla zalogowanych] muszę przyznać, że jest bardzo delikatna i na deser nadaje się idealnie.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez oliVia12 dnia Pon 7:27, 13 Kwi 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Asia92




Dołączył: 07 Lip 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 8:47, 14 Lip 2016    Temat postu:

No to już wiem co będę robiła na weekendzie. Już czuję te kilogramy Very Happy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna -> Ciasta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin