Autor Wiadomość
marta29
PostWysłany: Śro 10:51, 13 Sie 2014    Temat postu:

nigdy nie jadłam zupy cebulowej, jest smaczna? ;>
Michaell186
PostWysłany: Pią 13:40, 23 Sie 2013    Temat postu:

zupa cebulowa to jedzenie dla biedoty Smile A mi smakuje jak nie wiem co !!!
joannak
PostWysłany: Czw 9:13, 13 Maj 2010    Temat postu:

Polska wersja przepis na francuską zupę cebulową.

4 porcje
Jedna porcja 302 kcal
Uwaga angielskie szklanki (cup) są mniejsze od polskich, mają ok 200 ml

¼ szklanki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule, pokrojone w piórka
4 gałązki świeżego tymianku
2 liście laurowe
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
4 szklanki niskosodowego (solonego solą o niskiej zawartości sodu) rosołu
4 (2 cm grubości) kromki bagietki razowej, tostowanej i schłodzonej
55 g (2 uncje) sera Gruyere, pokrojonego na cienkie plastry obieraczką do warzyw

1. Rozgrzej piekarnik do 205 C (400 F).

2. Rozgrzej oliwe w dużym rondlu na średnim gazie. Dodaj cebulę, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz, gotuj mieszając od czasu do czasu aż cebula się zrumieni i prawie się rozpuści, około 45 minut. Wlej wino i duś na wolnym ogniu, mieszając, co jakoś czas, dopóki płyn nie zredukuje się o połowę. Wlej rosół i ponownie gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 15 minut.

3. Cztery bulionówki/kociołki (żaroodporne) do zupy poustawiaj na blasze do pieczenia. Do każdego włóż kromkę bagietki, zalej ugotowaną zupą i na wierzch połóż pojedynczą warstwę sera (plaster sera).

4. Włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, wierzch się zarumieni, a zupa będzie bulgotać. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Aż mi ślinka ciekła podczas tłumaczenia tego przepisu. Koniecznie muszę ugotować tą zupę Smile. Przepis tłumaczony dość dosłownie więc troche infantylny i może składniowo nie do końca poprawny, ale do rozumienia.
Smacznego!
Gość
PostWysłany: Czw 7:54, 13 Maj 2010    Temat postu:

Witam,
Odnalazłam na stronie programu oryginalny przepis. Wklejam go poniżej po angielsku i spróbuje przetłumaczyć w wolnej chwili.

Serves 4
Calories per serving: 302

1/4 cup olive oil
2 large white onions, halved lengthwise and cut into 1/4-inch-thick slices crosswise
4 sprigs fresh thyme
2 bay leaves
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon freshly ground pepper
1/3 cup dry white wine
4 cups low-sodium chicken stock
4 (1-inch-thick) slices whole-wheat baguette, toasted and cooled
2 ounces Gruyere, shaved into paper-thin slices with a cheese plane or vegetable peeler

1. Preheat the oven to 400 degrees.

2. Heat the oil in a large saucepan over medium heat. Add the onions, thyme, bay leaves, salt and pepper, and cook, stirring occasionally, until the onions are golden (not brown) and nearly melting, about 45 minutes. Stir in wine and simmer, stirring occasionally, until reduced by half. Stir in stock and simmer, stirring occasionally, for 15 minutes.

3. Place 4 soup crocks or ovenproof bowls (no larger than 4 inches round) on a rimmed baking sheet. Place a baguette slice in each crock. Divide the soup among the bowls and top each with a single layer of cheese slices.

4. Transfer to the oven and bake until cheese melts and is golden brown in spots and soup is bubbling, about 10 minutes. Serve immediately.
agula
PostWysłany: Wto 11:25, 30 Mar 2010    Temat postu: Zupa Cebulowa porcja dla 4 osob

2 duze cebule
tymianek
lisc laurowy
biale wino (kieliszek)
bulion z drobiu. (nie zapamietalam ile ale chyba na oko 0.5l)
4 kromki chleba
4 plastry sera GUYERE (najlepiej oryginalego)

Smazymy cebule dodajemy tymianek i liscie, az nabieze karmelowego koloru.Nastepnie dodajemy bulion i wino,gotujemy przez chwile.

Nastepnie kromki chleba wkladamy do piekarnika na 40 stopni, az beda chrupiace.Nalewamy zupe do misek (najlepiej takich z ktorymi nic sie nie stanie w piekarniku) wkladamy chrupiacy chlebek do zupy i na to plaster sera i spowrotem do piekarnika ,az sie rozpusci ser.


jedna porcja ok 240 kcl

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group