Autor Wiadomość
marta29
PostWysłany: Śro 15:26, 01 Paź 2014    Temat postu: Zupa gulaszowa

Składniki, 4 - 5 porcji:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła
• 300 g łopatki wieprzowej
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
• 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• 1/2 szklanki białego wina
• 3 i 1/2 szklanki bulionu
• sól morska, świeżo zmielony pieprz
• 1 czerwona papryka
• 3 ziemniaki
• 700 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

W garnku na maśle poddusić cebulę oraz przepołowiony czosnek. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso (nie trzeba nic z niego wykrajać). Obsmażyć z każdej strony.
Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino i pogotować przez 1-2 minuty, następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować.
Dodać obrane ze skórek i pozbawione nasion, pokrojone w kosteczkę pomidory (lub przecier) oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez 1 godzinę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny do miękkości ziemniaków. Posypać natką.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group