www.gotujichudnij.fora.pl
gotuj i chudnij - przepisy
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.gotujichudnij.fora.pl Strona Główna
->
Zupy
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Śniadania
----------------
śniadanie o poranku
drugie śniadanie
Obiady
----------------
Zupy
Dania główne
Przystawki
Kolacje
----------------
kolacje
Desery
----------------
Ciasta
Przekąski
Forum
----------------
O Programie
O naszym forum
Nasze postępy - czyli czy dieta działa ;)
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
marta29
Wysłany: Śro 15:27, 01 Paź 2014
Temat postu: Zupa ogórkowa
Składniki:
• 300 g żeberek wieprzowych
• 1 łyżeczka soli
• 1 korpus kurczaka + opcjonalnie np. gęsia lub indycza szyja
• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora
• 1 cebula, nieobrana
• 4 gałązki natki pietruszki
• 400 g ogórków kiszonych
• 700 g ziemniaków
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej")
Przygotowanie:
Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 1 żeberkiem. Do większego lub średniego garnka włożyć żeberka, wlać zimną wodę (napełnić garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu.
Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać szyjkę gęsią jeśli ją używamy. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora.
Cebulę położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki.
Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywą. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 15 minut.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 7 - 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne).
Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z żeberkami z zupy i np. pieczywem. Można podgrzać i zawekować. Po ostudzeniu trzymać w lodówce (około 1-2 dni). Bez śmietany zupa znacznie dłużej postoi, można zabielić śmietaną przed podaniem.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin